Nyheter

Tyvärr tycker fler än du om din bil

Hem Nyheter Tyvärr tycker fler än du om din bil

Tyvärr tycker fler än du om din bil
Under september och oktober månad har tyvärr stölderna av bildelar ökat kraftigt jämfört med föregående år. Framför allt är det bilar i premiumsegmentet som är drabbade och Polisen misstänker att det precis som vid tidigare stöldvågor är internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna.

Majoriteten av bildelsstölderna sker genom att brottsnätverk kartlägger bilarna och genomför stölder på ett metodiskt sätt för att sedan föra ut de värdefulla reservdelarna ur landet. Vid inbrott blir reparationen dyr och tidskrävande; får tjuvarna tag på t.ex. navigationssystem och ratt uppgår reparationskostnaden till ca 100 000 kr och dessutom kan det dröja innan den lagade bilen är tillbaka hos ägaren.

För att minska risken att du drabbas har vi samlat våra råd för hur du bäst undviker bildelsstölder.

• Parkera i ett låst garage nattetid om du har möjlighet. Parkerar du på gatan? Ställ bilen så öppet och upplyst som möjligt.
• Kontrollera att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den då det blir allt vanligare med störsändare.
• Skydda din bil med larm. Larm avskräcker tjuvar och larmade bilar utsätts mer sällan för inbrott.
• DNA-märk din bil och märk upp den med medföljande dekaler. DNA-märkning är en billig och modern stöldskyddsmärkning som ger en spårbarhet som avskräcker kriminella. Läs mer om MärkDNA här.
• Tänk på att din nyckel är en värdehandling! Förvara den på en säker plats både när du har den med dig och hemma. Har du ett nyckellöst system? Tänk på att förvara din nyckel  så att signalen inte går att fånga upp utanför din bostad. Något så enkelt som en plåtburk kan förhindra att någon kan fånga upp nyckelsignalen och låsa upp din bil.